Actualment, es diagnostiquen 32.000 nous càncers de mama a l’any. I s’estima que 1 de cada 8 dones patirà càncer de mama al llarg de la seva vida. Aquesta incidència va creixent a poc a poc a causa d’un increment de l’esperança de vida i dels hàbits socioculturals; d’altra banda, és important saber que la supervivència augmenta progressivament, gràcies al diagnòstic més precoç i als millors tractaments.

Conèixer el nostre cos és molt important. De la mateixa manera que observem les pigues a la pell o altres canvis en el cos, també cal prestar atenció al nostre pit mitjançant l’autoexploració mamària.

Aquest autoexamen mamari es recomana fer-lo un cop al mes, sense coincidir amb la menstruació, fins i tot és preferible que hagin passat més de 48 hores des que acaba el període. En cas de menopausa, es pot fer qualsevol dia, però des de la nostra farmàcia recomanem realitzar l’autoexploració el primer dia del mes a mode de recordatori.

Quan realitzis l’autoexploració, tinguis en compte aquests aspectes:

Pell. No ha de ser rugosa o amb plecs sinó llisa.

Mugró i arèola. No ha d’haver-hi crostes, enrogiments o enfonsaments, ni tampoc fluxos sobtats.

Aspecte. Tot i que un pit pot ser una mica més petit que l’altre, els dos s’han de veure semblants.

Moviment de les mames. Han de pujar de la mateixa manera, conservar la silueta circular i no aparèixer buits ni anomalies en la forma.

Passos per a un correcte autoexamen mamari:

Mètodes de palpació:

• Exercint pressió de fora cap a dins, de la mama al mugró.

• Realitzar moviments verticals en ziga-zaga sobre la mama.

• Realitzar moviments circulars en espiral de la mama.

Posició de peu:

Per dur a terme l’exploració col·loca’t davant d’un mirall i busca un espai on estiguis còmoda i tranquil·la.

1. Alça els braços sobre el cap i inspecciona ambdós pits buscant qualsevol anormalitat, com plecs, clotets, expulsió de líquid pel mugró, pell amb aspecte ataronjat o escamós, etc.

2. Pressiona les mans fortament sobre els malucs i inclina’t lleugerament cap al mirall. Reclina’t mentre empenys les espatlles i colze cap endavant, aquests dos moviments realitzaran qualsevol canvi al contorn del pit.

3. Examina’t amb el rovell dels dits de la teva mà al pit contrari, pressiona suaument amb moviments circulars, de dins cap a fora, en el sentit de les agulles del rellotge. Comença per un pit i quan hagis realitzat tots els passos inicia el procés amb l’altre.

L’objectiu d’aquesta palpació és cercar la presència de masses o punts dolorosos.

4. A continuació, passa a l’aixella. Toca-la amb els teus rovells, fent moviments circulars, per detectar zones blanques, masses, engrossiment o voluminosa sota la pell.

5. És el torn del mugró. Sense canviar de posició, pressiona’l de forma suau i observa si es produeix alguna secreció o sagnat.

Un cop acabat un pit, repeteix els diferents passos amb l’altre.

Una altra forma d’examinar els pits és fer-ho en una posició recolzada amb ajuda d’un coixí o tovallola enrotllada o a la dutxa, ja que amb l’aigua sabonosa és més fàcil trobar-hi masses i altres anomalies.

Si tens dubtes, consulta’ns a la farmàcia!