La vitamina D que comunment coneixem com la «vitamina del sol» desperta un interès cada vegada més gran en l’àmbit de la salut, i per una bona raó. Perquè no només exerceix un paper crucial en la salut òssia, sinó que també s’ha relacionat amb una varietat de funcions del cos humà, des del sistema immunitari fins a la salut cardiovascular. 

Per què és important la vitamina D per a la salut dels nostres ossos? 

La vitamina D juga un paper essencial en el manteniment d’ossos forts i sans. Ajuda al cos a absorbir el calci, un mineral crucial per a la formació i la fortalesa dels ossos. És important saber que, sense prou vitamina D, el cos no pot absorbir eficientment el calci dels aliments, cosa que pot portar a una deficiència de calci i, eventualment, a la pèrdua de massa òssia, augmentant el risc d’osteoporosi i fractures. 

A més, la vitamina D ajuda a regular els nivells de calci i fòsfor a la sang, cosa que és fonamental per mantenir la mineralització òssia adequada. Una deficiència prolongada de vitamina D pot conduir a una desmineralització òssia, afeblint l’estructura òssia i augmentant el risc de fractures.

3 maneres per a obtenir suficient vitamina D

Tot i que la vitamina D es coneix com la «vitamina del sol», moltes persones no obtenen prou exposició solar per produir quantitats adequades d’aquesta vitamina. 

L’exposició al sol és la font principal de vitamina D per a la majoria de les persones, ja que la pell produeix vitamina D en resposta a la llum solar ultravioleta B (UVB). Tot i això, factors com la ubicació geogràfica, l’època de l’any, la pigmentació de la pell, l’ús de protector solar i el temps passat a exteriors poden afectar la quantitat de vitamina D que es produeix.

A més de l’exposició solar, la vitamina D també es pot obtenir a través de la dieta i els suplements. Algunes fonts alimentàries riques en vitamina D inclouen peixos grassos com el salmó, la tonyina i el verat, així com el rovell d’ou, els fongs i els productes làctics fortificats.

Per a aquells que tenen dificultats per obtenir prou vitamina D a través de l’exposició solar i la dieta, els suplements poden ser una opció útil. Els suplements de vitamina D estan disponibles en diferents formes i dosis, per això és important parlar amb un professional de la salut per determinar la dosi adequada segons les teves necessitats individuals.

Com hem pogut comprovar, la vitamina D exerceix un paper fonamental en la salut dels nostres ossos ja que ens ajuda a  absorbir el calci i mantenir la mineralització òssia adequada. Així que garantir una ingesta adequada de vitamina D és crucial per mantenir ossos forts i prevenir malalties òssies com l’osteoporosi.