
Síndrome de l’ovari poliquístic: què és?
08 nov. 2019, by Farmàcia Bretcha inLa síndrome de l’ovari poliquístic afecta a més del 10% de les dones en edat fèrtil i és una síndrome complexa, ja que pot impactar a la salut de la dona de formes molt variades i comprometre seriosament la fertilitat.
És una alteració hormonal que encara moltes persones desconeixen, i per això volem apropar-vos aquest síndrome a totes les persones que ens seguiu. No és fàcil realitzar un diagnòstic, ja que, amb els anys, han anat canviant els signes i símptomes que el cataloguen, per la qual cosa se sospita que podria haver-hi més dones que els pateixen sense tenir coneixement.
Com puc saber si tinc el Síndrome de l’Ovari Poliquístic?
El primer i més bàsic, és realitzant-nos una ecografia vaginal juntament amb una analítica hormonal, però el més important és realitzar una bona història clínica, és a dir, informar al nostre ginecòleg sobre el desajust hormonal que patim. Algunes de les situacions que podem patir si tenim aquest síndrome, són:
- Cicles irregulars, absència de menstruacions o cicles menstruals més llargs del normal. Si la dona té la regla cada 35 dies, o més…
- Tenir menstruacions regulars però sense ovulació.
- Tenir més de 12 fol·licles en un, o en tots dos ovaris.
- Elevació de les hormones suprarenals.
- Tenir uns nivells de LH (hormona luteïnitzant) més elevats que els de FSH (hormona fol·licle estimulant)
- Tenir una alta reserva ovàrica.
- Tenir excés d’hormones masculines (hiperandrogenisme), la qual cosa provoca en la dona caiguda de pèl en la part frontal (alopècia), excés d’acne i tenir més pèls corporals del normal (hirsutisme).
- Resistència a la insulina.
- Hipotiroïdisme.
En conseqüència a totes aquestes alteracions, la dona pot sofrir menstruacions molt doloroses, ja que el desequilibri hormonal provoca un excés d’estrògens en sang, i per tant inflamació.. A més, si té hipotiroïdisme o resistència a la insulina, tindràs moltes dificultats per perdre pes, sobretot en la zona abdominal.
Què fer si tinc el síndrome?
Portar un estil de vida saludable amb una alimentació saludable i equilibrada i una rutina d’exercicis diària són les parts més important en el tractament d’aquest síndrome. Existeixen també excel·lents medicaments que ajuden a controlar els períodes irregulars, l’excés de pèls corporals i l’acne.
És impossible donar un tractament genèric per a totes, perquè dependrà de si està afectada la tiroide, o si té una resistència a la insulina o un excés de treball en les glàndules suprarenals. Depenent de la mena d’alteració necessitarà unes pautes o unes altres a seguir, tant d’alimentació com de suplementació.
L’important és que es pot millorar i en molts casos regular, tant per a una salut futura òptima, tant per a aconseguir un embaràs.