Farmàcia Bretcha | Dieta mediterrània, la dieta saludable
Farmàcia Bretcha | Dieta mediterrània, la dieta saludable
2177
post-template-default,single,single-post,postid-2177,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,large

BLOG

Dieta mediterrània, la dieta saludable

14 juny 2021, by fbretcha in Farmàcia Bretcha

La Dieta Mediterrània és, a banda d’una valuosa herència cultural que representa molt més que una simple dieta nutricional, rica i saludable, un estil de vida equilibrat que aglutina receptes, formes de cuinar, celebracions, costums, productes típics i activitats humanes diverses.

Entre totes les propietats beneficioses per a la salut d’aquesta dieta, cal destacar el tipus de greix que el caracteritza (oli d’oliva, peix i fruita seca), les proporcions dels nutrients principals de les seves receptes (cereals i vegetals com a base dels plats i carns o similars com “guarnició”) i la riquesa en micronutrients que conté, fruit de la utilització de verdures de temporada, herbes aromàtiques i condiments.

¿Sabies que la Dieta Mediterrània està reconeguda per la UNESCO com un dels elements de la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat? L’alimentació saludable que ens proporciona la Dieta Mediterrània és, a més, perfectament compatible amb el plaer de degustar al màxim la nostra cuina i ideal per implementar-la en aquesta estació!

La dieta que segueixes és mediterrània? És possible que la teva dieta sigui mediterrània però no de forma total. Aquest decàleg t’ajudarà a tenir-la present a l’hora de comprar i cuinar!

1. UTILITZAR L’OLI D’OLIVA COM A PRINCIPAL GREIX

L’oli d’oliva és el més utilitzat a la cuina mediterrània i és ric en vitamina E, betacarotens i àcids grassos monoinsaturats amb propietats cardioprotectores. Aquest aliment representa un tresor dins de la dieta mediterrània i ha perdurat a través de segles entre els costums gastronòmics regionals, atorgant als plats un sabor i aroma únics.

2. CONSUMIR ALIMENTS D’ORIGEN VEGETAL AMB ABUNDÀNCIA: FRUITES, VERDURES, LLEGUMS, XAMPINYONS I FRUITS SECS

Les verdures, hortalisses i fruites són la principal font de vitamines, minerals i fibra de la nostra dieta i ens aporten al mateix temps una gran quantitat d’aigua. És fonamental consumir 5 racions de fruita i verdura diàriament. Gràcies al seu contingut elevat en antioxidants i fibra els aliments d’origen vegetal contribueixen a prevenir, entre d’altres, algunes malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

3. EL PA I ELS ALIMENTS PROCEDENTS DE CEREALS (PASTA, ARRÒS I ESPECIALMENT ELS SEUS PRODUCTES INTEGRALS) HAURIEN DE FORMAR PART DE L’ALIMENTACIÓ DIÀRIA

El consum diari de pasta, arròs i cereals és indispensable per la seva composició rica en carbohidrats i ens aporten una part important d’energia necessària per a les nostres activitats diàries.

4. ELS ALIMENTS POC PROCESSATS, FRESCOS I DE TEMPORADA SÓN ELS MÉS ADEQUATS

És important aprofitar els productes de temporada ja que, sobretot en el cas de les fruites i verdures, ens permet consumir-les en el seu millor moment, tant pel que fa a l’aportació de nutrients com pel seu aroma i sabor.

5. CONSUMIR DIÀRIAMENT PRODUCTES LÀCTICS, PRINCIPALMENT IOGURT I FORMATGES

Nutricionalment s’ha de destacar que els productes lactis són excel·lents fonts de proteïnes d’alt valor biològic, minerals (calci, fòsfor, etc) i vitamines. El consum de llets fermentades (iogurt, etc.) s’associa a una sèrie de beneficis per a la salut perquè aquests productes contenen microorganismes vius capaços de millorar l’equilibri de la microflora intestinal.

6. LA CARN ROJA S’HAURIA DE CONSUMIR AMB MODERACIÓ I SI POT SER, COM A PART DE GUISATS I D’ALTRES RECEPTES, I LA CARN PROCESSADA EN QUANTITATS PETITES I COM A COMPLEMENT D’ENTREPANS I ALTRES PLATS

El consum excessiu de greixos animals no és bo per a la salut, per tant, es recomana el consum en quantitats petites i com a complement de plats amb verdures i cereals.

7. CONSUMIR PEIX AMB ABUNDÀNCIA I OUS AMB MODERACIÓ

Es recomana el consum de peix blau, com a mínim una o dues vegades a la setmana, ja que els seus greixos tenen propietats semblants als greixos d’origen vegetal, amb moltes propietats beneficioses per fer front a les malalties cardiovasculars.

8. LES FRUITES FRESQUES HAURIEN DE SER LES POSTRES HABITUALS I ELS DOLÇOS I ELS PASTISSOS HAURIEN DE CONSUMIR-SE DE FORMA OCASIONAL

Les fruites són nutritives i aporten color i sabor a l’alimentació diària. També són una bona alternativa per prendre a mig matí i per berenar.

9. L’AIGUA ÉS LA BEGUDA PER EXCEL·LÈNCIA A LA DIETA MEDITERRÀNIA I EL VI CAL PRENDRE’L AMB MODERACIÓ I DURANT ELS ÀPATS

L’aigua és fonamental a la dieta mediterrània. El vi, que també en forma part, té efectes beneficiosos per a la salut quan es consumeix amb moderació i dins d’una dieta equilibrada.

10. FER ACTIVITAT FÍSICA CADA DIA ÉS IGUAL D’IMPORTANT QUE ALIMENTAR-SE BÉ

Fer activitat física diàriament i adaptar-la a les nostres necessitats és important per garantir la salut global del cos.

Resumint, la dieta mediterrània es basa en els ingredients propis de l’agricultura local dels països de clima mediterrani. El que la diferencia d’altres tipus de dietes és el seu baix consum en carns i hidrats de carboni en benefici d’aliments vegetals i greixos monoinsaturats. La dieta que segueixes és 100% mediterrània? Què és el que més t’agrada d’aquesta dieta? I el que menys? Explica’ns-ho als comentaris!

LEAVE A COMENT

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies