A la primavera pugen les temperatures, la gent surt més al carrer i sembla estar més contenta… Tot i així, per a molts, la primavera també és sinònim d’astènia i/o d’al·lèrgia al pol·len… Actualment, aquest tipus d’al·lèrgia afecta prop de 8 milions d’espanyols, segons la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Crònica (SEAIC), i es dóna amb més freqüència en ambients urbans que rurals, ja que la contaminació atmosfèrica n’afavoreix la seva proliferació.

Què és l’al·lèrgia i què és el pol·len?

Una al·lèrgia és una resposta immunològica o defensiva davant d’una substància que, per norma general, no provoca cap mena de reacció a la majoria de les persones.

El pol·len, per altra banda, és la partícula que emeten les plantes amb flor masculines per fecundar les femenines. Durant la pol·linització, una sola planta produeix milers de grans de pol·len, que no es veuen a simple vista, però que són els principals responsables de les al·lèrgies primaverals.

Les concentracions de pol·len a l’ambient depenen en gran mesura de les condicions climatològiques de la regió on ens trobem, especialment de les pluges que s’hagin registrat. Com menys plogui, més intenses són les al·lèrgies, ja que l’atmosfera no s’ha pogut netejar. 

Quins són els principals símptomes de les al·lèrgies primaverals?

Els símptomes associats a les al·lèrgies primaverals són molt variats ja que afecten diferents parts del nostre cos com els ulls, el nas, la gola o els pulmons.

Els símptomes principals de l’al·lèrgia al pol·len són els següents:

 • Conjuntivitis
 • Picor al nas, gola i paladar
 • Congestió nasal i esternuts
 • Dificultat per respirar, tos i xiulets

Com es tracta l’al·lèrgia al pol·len?

Hi ha dos mètodes principals que permeten tractar l’al·lèrgia al pol·len:

 • La immunoteràpia (o vacuna de l’al·lèrgia): Aquest tractament consisteix en l’administració de l’element que provoca l’al·lèrgia en dosis cada cop més elevades, fins a un màxim preestablert pel metge especialista en al·lergologia. Aquest procés pot durar entre 3 i 5 anys i és l’únic tractament capaç de millorar l’al·lèrgia i fins i tot pot aconseguir que desaparegui.
 • Els antihistamínics: Aquests medicaments permeten alleujar els símptomes de l’al·lèrgia, ja que bloquegen l’acció de la histamina, substància química que genera el nostre cos que provoca els símptomes de l’al·lèrgia. Aquesta substància també intervé en la secreció de sucs gàstrics i en la regulació dels cicles del son. 

Abans de sotmetre’t a qualsevol d’aquests tractaments recorda consultar-nos com aplicar-los. No t’automediquis! I si vols alleujar els símptomes de forma natural, posa en pràctica aquestes mesures que et proposem:

 • Mantingues tancades les finestres i portes de casa teva per evitar que entri el pol·len.
 • Evita sortir al carrer entre les 5 i les 10 del matí i entre les 7 de la tarda i les 10 de la nit, ja que són les hores de més pol·linització.
 • Si viatges amb cotxe, mantingues les finestretes pujades.
 • Intenta en no sortir a l’exterior els dies en què la incidència del pol·len sigui elevada, especialment els dies de vent.
 • No eixuguis la roba a l’aire lliure, ja que el pol·len s’hi pot impregnar.
 • Fes servir ulleres de sol i una màscara que et cobreixi nas i boca si romandràs llargs períodes de temps a l’exterior.
 • Procura no tallar la gespa o asseure-t’hi a sobre.
 • Consulta el SEAIC per saber els nivells de pol·len que hi ha a la teva població: www.polenes.com.

Si segueixes aquestes petites pautes i vens a la farmàcia perquè et puguem indicar quin és el millor tractament per a tu, ja veuràs com gaudiràs de la primavera al 100%. Som-hi!